Se vores bedste opskrifter på vegetarisk aftensmad

De bedste opskrifter og måltidsidéer med pesto

Pesto er en smagfuld ledsager til en lang række retter. Opdag eller de bedste opskrifter med pesto, som vi kan tilbyde.

En lille smule pesto rækker langt

Pesto er en alsidig italiensk sauce med oprindelse fra Genoa lavet på frisk basilikum, pinjekerne og parmesanost

Navnet “pesto” er datidsformen af det italienske udsagnsord “pestare”. Dette begreb betyder “at knuse” eller “at banke”, hvilket refererer til tilberedningsmetoden for saucen. Rent officielt er ordet en generisk beskrivelse for alt, der er produceret ved at knuse det. I Italien henviser begrebet til en lang række forskellige typer af pesto, men versionen fra Genoa er klart den mest populære, nemlig den traditionelle grønne pasta, som anvendes flittigt i madlavningen.
Basilikum som hovedingrediensen i pesto er egentlig kun en forholdsvis ny inklusion. Selvom saucen angiveligt har rødder helt tilbage i romertiden, er det først i midten af det 19. århundrede, at basilikum blev en dokumenteret del af opskriften, da Giovanni Battista Ratto, en gastronom, udgav "La Cuciniera Genovese", en bog om italiensk madlavning.

Sådan kan du bruge pesto i din madlavning

Pesto er et godt match med en lang række forskellige madvarer, og nogle af dem vil måske endda overraske dig en smule. For eksempel kan du blande en teske pesto i en skål med tomatsuppe, hvilket giver retten yderligere smag og farve. Andre madvarer og retter, som pesto vil komplementere og forbedre, inkluderer:
  • Kylling - skær i halve stykker og smør pesto på midten, inden du tilbereder det
  • Fisk - bland pesto sammen med smør til en sauce, som du kan bruge, når du griller fisk
  • Pasta - bland pesto i dine yndlings pastaretter
  • Brød - smør pesto på brødet som sandwich-pålæg sammen med tomat
  • Pizza - dryp en smule pesto over pizzaen sammen med mozzarella
  • Lam - dæk det ydre af lammekødet med pesto, og bag eller gril det for at få en lækker skorpe

Pesto: Ofte stillede spørgsmål

Hvordan laver man pesto?

Vores bedste råd til, hvordan du laver frisklavet pesto er ved at bruge en blender eller food processor i stedet for en morter og pistil, da det kræver en del mere hårdt arbejde. Bland friske basilikumsblade, pinjekerner og pillede fede hvidløg sammen med revet parmesanost og en smule olivenolie.

Hvordan laver man en cremet pestosauce?

Fordi pesto er så smagfuldt, bør du holde en smule igen med at bruge det i saucen, så smagen ikke bliver alt for overvældende. Prøv at tilføje en smule græsk yoghurt i dine pestoopskrifer for en mere cremet og mild smag.

Hvordan laver man pesto uden pinjekerner?

Et godt tip, som du kan bruge generelt, er, at du ikke behøver at holde dig til de almindelige ingredienser, når du laver pesto. Prøv at eksperimentere med valnødder og koriander eller mynte sammen med Pecorino Romano-ost som et muligt alternativ til de almindelige hovedingredienser. Hvis du har laktose- eller mælkeintolerance, kan du også helt undlade at blande ost i.

Hvordan opbevarer man pesto?

Frisklavet pesto uden konserveringsmidler har bedst af at blive opbevaret i en lukket, lufttæt beholder såsom i et sylteglas. På denne måde kan din hjemmelavede pesto holde sig cirka i en uge inde i køleskabet.

Kan du fryse pesto?

Ja, du kan sagtens fryse pesto. Den bedste måde at gøre det på er ved at fordele pestoen i en isterningbakke - på den måde kan du nemt optø små portioner ad gangen. Alternativt kan du fordele mindre portioner pesto i flere fryseposer. Når pestoen er frossen, kan det holde sig i op til seks måneder. Hvis du vil opbevare det på frost i længere tid, bør du opbevare pesto i et lille sylteglas eller i en plastikbeholder. Dermed kan det holde i helt op til tolv måneder.

Glæd dig hver dag!

+4

Opskrifter du vil elske!
Opskrifter du vil elske!
Opskrifter du vil elske!

Opskrifter du vil elske!

Få lækre og lette opskrifter og alle dine friske ingredienser leveret til dit dørtrin hver uge

Spar op til 1199 kr.