Se vores bedste opskrifter på vegetarisk aftensmad

Bedste tomatopskrifter og måltidsidéer

Tomater kan bruges i en lang række af opskrifter, der passer til enhver lejlighed. Udforsk de bedste opskrifter med tomater fra HelloFresh.

Tomat: Tips, tricks og hacks

Sådan laver du mad med tomater

De fineste, nyplukkede tomater smager bedst rå og kan bruges i en hvilken som helst salat eller antipasti. Den sød saft passer perfekt til friskplukkede middelhavsurter som eksempelvis basilikum. Med et par køkkensakse kan du klippe fine strimler af oregano, purløg eller endda mynte over de lagdelte skiver og dressere med en smule olivenolie. Med lidt mozzarella eller burrata ovenpå, kan du hurtigt skabe klassisk, italiensk forret.
Kogte tomater er uundværlige i en række europæiske og latinamerikanske køkkener. Hakkede tomater med løg, hvidløg og andre grøntsager er basen for mange retter i blandt andet det italienske køkken. Du kan fryse basen og bruge den, når du skal lave pasta, chilli con carne eller noget helt tredje.
Nogle opskrifter kræver, at man fjerner skindet på tomaten. Skær et lille kors i bunden af hver frugt, og placer dem i en gryde og hæld kogende vand over. Efter et par minutter begynder skindet at løsne sig. Når de har fået lov at køle af, kan du skrælle skindet af med en kniv uden at beskadige kødet.

Få de bedste smagsoplevelser fra tomater

Du kan nyde de intense smagsoplevelser fra tomater ved at tilberede større tomatsorter i ovnen. Til en rig, men simpel tilbehørsret kan du lægge kvarter i et ovnfad, drysse rigeligt med olie over og riste dem. Du kan tilsætte dit eget valg af krydderier løbende, så du kan tilpasse tomaterne til din smag.
Her er nogle gode krydderier, du kan bruge på tomater:
  • Za'atar
  • Chipotle
  • Paprika
  • Cayenne
  • Chili
Vær ikke bange for at blande forskellige former for tomater i samme ret. Soltørrede og cherrytomater kan begge indgå i en fyldig salat. Du kan også tilføje friske stykker i sidste øjeblik til en rig og fantastisk pasta al pomodoro.
Hvis du følger en sundhedsbevidst kost, er tomater et særligt godt valg, fordi de passer godt sammen med andre næringsrige fødevarer. I en superfoodsalat giver deres distinkte smag en god kontrast til en blanding af grønne blade som grønkål, revet broccoli eller babyspinat, der er værdifulde kilder til vitamin K og calcium.

Sådan laver du den bedste hjemmelavede tomatsauce

Vil du nyde smagen af hjemmelavet tomatsauce? Prøv denne opskrift, og oplev en smagsoplevelse udover det sædvanlige. Alt, hvad du skal bruge er nogle friskhakkede tomater, finthakket løg, sukker, malteddike, cayennepeber og sorte peberkorn.
Bland ingredienserne sammen i en stor gryde og lad det småkoge i en time. Blend til sidst de blødgjorte ingredienser sammen, og så er din tomatsauce klar!

Tomater: Ofte stillede spørgsmål

Er tomat en frugt?

Det er meget debatteret, om tomater er en frugt eller en grøntsag. Set fra et madlavnings- og ernæringsmæssigt synspunkt er tomater faktisk en frugt, da de vokser på en blomst og indeholder frø, som kan vokse til nye blomster.

Hvordan skræller man tomater?

For at skrælle tomater skal du koge vand op på komfuret og derefter tilføje et par tomater ad gangen. Lad dem være i det kogende vand i kort tid, indtil skindet begynder at løsne sig. Læg dem derefter forsigtigt i isvand for at køle ned. Du burde nu kunne skrælle skindet af de nedkølede tomater uden problemer.

Kan man fryse tomater?

Ja, tomater kan fryses hele, skåret i skiver, skrællet, simret eller tilberedt.

Hvordan laver man soltørrede tomater?

Selvom navnet antyder det, behøver du ikke solen for at lave soltørrede tomater derhjemme. Alt, hvad du behøver, er en bageplade med bagepapir, en ovn og selvfølgelig nogle tomater. Forvarm din ovn, læg skiveskårne tomater på bagepladen og varm dem langsomt op i op til 3,5 timer, indtil tomaterne er tørret. Hold godt øje med tomaterne for at sikre, at de ikke brænder på.

Glæd dig hver dag!

+4

Opskrifter du vil elske!
Opskrifter du vil elske!
Opskrifter du vil elske!

Opskrifter du vil elske!

Få lækre og lette opskrifter og alle dine friske ingredienser leveret til dit dørtrin hver uge

Spar op til 1199 kr.