Se vores bedste opskrifter på vegetarisk aftensmad

De bedste opskrifter og måltidsidéer med quinoa

Quinoa var engang udråbt som det nye, trendy “superfood”, men det har for længst udlevet sit øjeblik i spotlyset og er efterhånden blevet fast kulinarisk inventar - og med god grund. Se vores mange lækre og indbydende opskrifter med quinoa herunder.

Lær din quinoa bedre at kende

Farverige fakta om quinoa

Quinoa, som egentlig udtales som “keen-wah”, er en type frø, som findes i en række forskellige farver, heriblandt sort, rød, lilla og hvid. Der er omkring 120 forskellige udgaver af quinoa i verden, men den mest udbredte må nok være den hvide udgave af quinoa, som du oftest kan finde i dit lokale supermarked. Her giver vi dig en hurtig gennemgang af de mest populære udgaver af quinoa:
  • Hvid: Den mest almindelige variant med den mildeste smag og den blødeste konsistens. Det gør den hvide quinoa velegnet til servering sammen med en lang række andre fødevarer.
  • Rød og lilla: De røde og lilla quinoa-sorter er mere nøddeagtige og fyldige end de andre typer og holder samtidig formen godt under tilberedning. Det gør dem nemme at tilføje som en ingrediens i andre opskrifter såsom salater og pandekager.
Sort Sort quinoa er mere jordagtig og visuelt slående. Det har en sødlig smag, der især passer godt sammen med stærke sennepsdressinger og pebret grønt, såsom rucola.

Tips og tricks til at koge quinoa

Du bør ikke koge quinoa under hele tilberedningsprocessen, som du eller ville gøre det med pasta. Tænk mere på quinoa som ris: Kom frøene i letsaltet vand, og varm det op, til det koger. Skru så ned for varmen til de laveste temperaturer. Dæk gryden til i cirka 15 minutter, eller indtil quinoaen er mør. Så er de klar til servering. Du vil måske bemærke, at der dannes en lille “hale” på de enkelte quinoa-frø, hvilket er et tydeligt tegn på, at det er færdigkogt.
Hvis du gerne vil have ekstra smag, kan du skrive vandet ud med kyllinge-, okse-, grøntsags- eller andre typer bouillion eller fond. Gå efter en bouillon, der smager af det, du vil kombinere med quinoaen eller servere ved siden af.
Prøv også at riste din quinoa, før du koger det. Dette hurtige ekstra trin giver quinoaen en større dybde i smagen og gør den mere nøddeagtig og fyldig. Når du har skyllet quinoaen, bør du lade det tørre ved at fordele det i et tyndt lag oven på et skærebræt, et ark bagepapir eller noget køkkenrulle. Det plejer at tage cirka 10 minutter, før quinoaen er tør igen. Læg derefter quinoaen i en tør gryde (gerne den samme som du efterfølgende vil bruge til at koge vandet i) ved middelvarme, og rør rundt i gruden i cirka 5 minutter. Når frøene begynder at poppe, ved du, at de er ristede. Herefter koger du quinoaen som normalt.
Du kan desuden bruge quinoa til morgenmad som et alternativ til havregryn. Kog blot quinoaen i mælk eller vand, som du gør med havregrød. Tilsæt dine foretrukne toppings såsom frisk frugt og bær, kanel eller nødder.

Quinoa: Ofte stillede spørgsmål

Er quinoa en udgave af korn?

Quinoa ligner måske korn, men det er faktisk en type frø, der er kendt som et pseudo-korn. På trods af det er quinoa stadig klassificeret som fuldkornsfødevare. Det betyder, at quinoa sjældent er forarbejdet, hjælper på fordøjelsen og er rig på næringsstoffer.

Er quinoa glutenfri?

Quinoa er glutenfri og et oplagt alternativ til ris og pasta. Det har et højt indhold af protein (14 g pr. 100 g) og fibre (7 g pr. 100 g), en nøddeagtig smag og en knasende konsistens.

Hvordan opbevarer man quinoa?

Du kan opbevare ukogt quinoa i en lufttæt beholder på et køligt og tørt sted i op til to år. Tag her quinoaen ud af den originale emballage, og put det over i en forseglet plast- eller glasbeholder. Snus gerne til frøene, før du koger dem. De skal gerne have en neutral aroma, så hvis de har en tydelig lugt, er det et tegn på, at du ikke kan bruge dem.

Hvor længe kan kogt quinoa holde sig?

Kogt quinoa kan ret hurtigt blive harsk, hvis du opbevarer det ved stuetemperatur. Køl det derfor ned så hurtigt som muligt i køleskabet, hvor det kan holde sig i op til seks dage - forudsat at du opbevarer det i en lufttæt beholder.

Kan du fryse quinoa?

Du kan opbevare kogt quinoa på frost i op til et år, men hold øje med eventuelle tegn på fryseforbrænding, før du tør det op og spiser det, da det kan påvirke kvaliteten.

Glæd dig hver dag!

+4

Opskrifter du vil elske!
Opskrifter du vil elske!
Opskrifter du vil elske!

Opskrifter du vil elske!

Få lækre og lette opskrifter og alle dine friske ingredienser leveret til dit dørtrin hver uge

Spar op til 1199 kr.