Se vores bedste opskrifter på vegetarisk aftensmad

De bedste opskrifter og måltidsidéer med citron

En skarp og pikant citrusfrugt, der er perfekt til at pifte en lang række retter op. Salater, kød, fisk, desserter og meget andet. Den syrlige saft gør underværker i marinader eller som en frisk erstatning for eddike. Find opskrifter her på siden.

Når livet giver dig citroner, lav et lækkert måltid

Alt om citroner og deres fordele

Fakta om citroner
  • Citronen kommer oprindeligt fra Asien, og de træer, hvor citronerne gror på, kan levere en høst på op til 275 kg hvert eneste år. Det skyldes i høj grad, at citrontræer kan producere citroner hele året rundt.
  • Citronens høje syreindhold betyder, at frugten er meget effektiv i forbindelse med rengøring, hvorfor mange rengøringsprodukter også indeholder det.
  • De mest udbredte udgaver af citroner er Eureka, Lisbon og Meyer.
Citroner kan have en kraftig, syrlig smag, men de består faktisk mest af vand med en mængde på lige knap 89 g pr. 100 g. Da citroner er en kaloriefattig frugt indeholder 100 g kun 28 kalorier og 9 g kulhydrater. Da en lille del af disse kommer fra sukker og størstedelen fra kostfibre, anses den samlede kulhydratbalance i citroner for at være ganske sund.

Citroner: Tips, tricks og smarte hacks

Citroner er en velkendt skikkelse i stort set alle typer køkkener, lige fra middelhavskøkkenet til det indiske, mexicanske og endda det russiske køkken. Du kan bruge citroner på mange fantasifulde måder, både som pynt på maden og som ingrediens i retter. Man bruger ofte citroner til at fremhæve smagen i maden, og det er en glimrende erstatning for salt eller eddike.
Citroner passer godt sammen med mange andre fødevarer såsom grøntsager, supper, saucer, kager, vaniljecreme, is, sorbet, hvidløg, basilikum, kokosnød, honning, ricotta, gedeost, brombær og blåbær.
Du kan bruge citronsaften i marinader eller til at mørne kød, fjerkræ, fisk eller skaldyr. Et god tip til, hvordan du kan bruge citron, er at bruge revet citronskal i desserter og kager.

Nyttige tricks med citroner du kan bruge i din madlavning

Ved at blot tilsætte få dråber citronsaft kan du:
  • Forhindre andre frugter i at blive brune, for eksempel avocadoer, æbler og bananer.
  • Undgå at risene klistrer sammen, når de kommer i det kogende vand.
  • Gøre kød mørt ved at nedbryde de seje fibre.
  • Gøre salaten mere sprød, hvis du lægger bladene i blød i lidt vand blandet med citron og derefter lader bladene tørre.
  • Forny mange forskellige retter, pifte cremede retter op og bruge det som en velegnet salterstatning.
  • Sørge for, at brun farin forbliver blødt, hvis du tilføjer en skive citron til din sukkerkrukke.
  • Lave de bedste hårdkogte æg ved at gnide lidt citronsaft på skallen, før du kommer æggene i det kogende vand.

Citron: Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man citroner?

Citroner kan finde på at skrumpe, blive bløde, slatne eller hårde, hvis du ikke opbevarer dem korrekt. For at undgå dette, bør du opbevare citroner, som du planlægger at bruge med det samme, væk fra direkte sollys. Hver citron kan normalt holde sig i omkring en uge.

Hvor længe holder citroner i køleskabet?

Hvis du lægger den citron, du ikke har tænkt dig at bruge, i en lufttæt pose og putter det i køleskabet, vil den kunne holde sig i cirka to uger. Den optimale køleskabstemperatur for citroner er mellem 4-10ºC - helst gerne på de midterste hylder eller i køleskabsdøren. Hvis du skærer en citron i halve skiver, inden du opbevarer den, bør du lægge de halve citroner på en tallerken med den blottede side nedad.

Kan du fryse citroner?

Det er muligt at fryse citronskiver, men du bør sørge for at lægge dem på bagepapir, så de ikke klistrer fast.

Glæd dig hver dag!

+4

Opskrifter du vil elske!
Opskrifter du vil elske!
Opskrifter du vil elske!

Opskrifter du vil elske!

Få lækre og lette opskrifter og alle dine friske ingredienser leveret til dit dørtrin hver uge

Spar op til 1199 kr.