Se vores bedste opskrifter på vegetarisk aftensmad

De bedste opskrifter og måltidsidéer med æbler

Uanset om du er til grønne æbler, røde æbler eller en blanding af de to, finder du en masse lækre opskrifter, hvor du kan få alt det bedste ud af æblerne. Fra vinter og gennem hele foråret kan du nyde den bittersøde smag af denne syrlige frugt.

Et æble om dagen…

Æbler: propfyldt med næring

Der findes i dag over 8000 æblesorter, som oprindeligt stammer fra Asien. De velsmagende og ernæringsrige frugter er en ganske alsidig og populær skikkelse i køkkenet.
Æbler har et lavt kalorieindhold samt et lavt glykæmisk indeks. Det skyldes i høj grad, at æbler er rig på polyfenoler og fibre. En stor del af disse fibre kommer også fra pektin, som særligt tarmene er vilde med. Pektin er med til at give næring til dine “gode” bakterier i kroppen samt opretholde en sund fordøjelse. Æbler indeholder også C-vitamin, kalium, A-vitamin og magnesium samt quercetin, catechin og chlorogensyre, der alle er effektfulde antioxidanter.

Hvilken type æbler er de bedste til madlavning?

Uanset om du bager en æbletærte, følger en af vores opskrifter på æblesalater eller tilbereder en æblemos til din flæskesteg, kan du her blive klogere på, hvilke typer æbler der er de bedste at bruge i din madlavning:
  • Pink Lady: Har en klassisk afbalanceret bittersød smag, hvilket gør Pink Lady-æbler yderst velegnede til bagning og madlavning.
  • Granny Smith: Disse æbler har en frisk smag og et sprødt bid, hvilket gør dem ideelle til vinterretter.
  • Røde æbler: Den absolutte stjerne i en lang række desserter med æbler, hvilket gør røde æbler oplagte at bruge i løbet af sommeren.
  • Fuji-æbler: Disse æbler er perfekte at bruge i enhver salatopskrift med æbler, da Fuji-æbler giver en god balance til smagsløgene.

Æbler: Ofte stillede spørgsmål

Er æblekerner farlige at spise?

Æblekerner indeholder små mængder cyanid, som ved overforbrug er giftigt for mennesker. Selvom det normalt ikke er nok til at gøre skade, anbefaler nogle eksperter, at man holder sig fra at spise æblekernerne og i stedet fjerner kernehuset, før man spiser sit æble.

Hvordan laver du en god æblemos?

For at lave en god æblemos skal du langt hen af vejen blot følge samme opskrift som ved stuvning af æbler. Når de stuvede æbler er afkølede, skal du putte dem over i en foodprocessor. Blend her æblerne, indtil de har den ønskede konsistens. Æblemos er oplagt at servere til blandt andet svinekød, glaseret skinke eller lige dén ret, du ønsker.

Hvordan opbevarer man æbler?

Først og fremmest kan det være en god idé at vælge en æblesort, der har nemt ved at holde længe, hvis du ikke har planer om at bruge eller spise dem inden for ganske kort tid. Eksempelvis har Granny Smith-æbler en tykkere skræl og en syrlig smag, hvilket gør at de blandt andet holder længere end Golden Delicious-æbler, som har en tyndere skræl og en sødere smag. Det anbefales, at du ikke opbevarer æbler sammen med bananer i frugtskålen, da æblerne i så fald vil have en kortere holdbarhed - bananskræller indeholder nemlig ætylen, hvilket fremskynder modningsprocessen. Når du opbevarer æbler i køleskabet, bør du holde dem adskilt fra kartofler og løg samt alle fødevarer, der har en kraftig aroma, da æblerne vil absorbere disse. Du bør desuden undgå at stable æblerne, da det kan føre til brune pletter og en beskadiget skræl. Hvis du har planer om at bruge æblerne inden for 2-3 dage efter køb, kan du sagtens opbevare dem på køkkenbordet eller i frugtskålen. I andre tilfælde bør du opbevare æblerne i frugt-/grøntsagsskuffen inde i køleskabet, hvor de kan holde sig rimeligt friske i op til en hel måned.

Glæd dig hver dag!

+4

Opskrifter du vil elske!
Opskrifter du vil elske!
Opskrifter du vil elske!

Opskrifter du vil elske!

Få lækre og lette opskrifter og alle dine friske ingredienser leveret til dit dørtrin hver uge

Spar op til 1199 kr.