Se vores bedste opskrifter på vegetarisk aftensmad

Sådan får du nye, plantebaserede madvaner

Klar til et grønnere jeg? Du er ikke alene. Sammen med Kantar Gallup er HelloFresh dykket ned i danskernes vegetariske madvaner - og de mangler lidt hjælp. Så kast dig over vores guide, hvor vi giver tips og tricks til et godt og plantebaseret kick-off!

Gør det danske køkken mere plantebaseret

Godt 50 % vil spise mere plantebaseret

HelloFresh’ rundspørge viser, at 81,90 % af danskerne primært spiser kød - men over halvdelen vil gerne spise mere vegetarisk. Faktisk er det hele 45,4 % af de danskere, der spiser kød, som er enige eller delvist enige i, at flere burde skifte til en mere plantebaseret kost.
Men danskerne mangler redskaber til at tilføje flere friske, sprøde og smagfulde grøntsager i maden. Derfor har HelloFresh samlet de bedste tips til at komme i gang med mere plantebaserede madvaner.

Du kan gøre dine favoritretter vegetariske

Bolognese, burger eller boller i karry? Uanset hvilket livret du har, kan du gøre den plantebaserede - og dermed starte din vegetariske kogekunst med den bedste ret.
Kødboller kan erstattes med grøntsager af samme form: Hele blomkål, buketter af broccoli eller blendede linser og grøntsager, så du selv kan forme bollerne. Du kan også bruge store svampe eller grillost som burgerbøffer, mens bønner, kikærter eller plantefars kan komme ned i sovsen.

Tre tips til at komme i gang

1. Start i det små
Spiser du, ligesom de fleste danskere, regelmæssigt kød? Så kan det første skridt være det sværeste og den største omvæltning. Start derfor i det små: Begynd med en eller to kødfrie dage om ugen. Lav opskrifter, du kender. Brug grøntsager, som du ved, hvordan du skal tilberede.
2. Tag udgangspunkt i grøntsagerne
Du plejer sikkert at finde udgangspunktet for aftensmaden ved kødet. Så når du skal til at spise mere vegetarisk, skal du i stedet gøre svampe, butternut squash eller andre planteprodukter til hovedrollen i din mad. Og justere tilbehøret derefter.
3. Lav en madplan
Sult, ulvetime og hverdagen kan hurtigt forpurre selv de bedste, sundeste og mest grønne intentioner. Med en madplan over ugen kan du derfor gøre din plantebaserede kost mere håndgribelig. Så er det nemmere at komme i gang.

Sådan tilbereder du grøntsager

Manglende smag, for meget salt, kedelig tekstur og for lidt variation. Ifølge HelloFresh’ undersøgelse er det hver femte dansker, der synes, at der mangler noget, når det kommer til vegetarisk og plantebaseret mad - enten i smagen eller teksturen. Det er der heldigvis råd for - læs med herunder!

Kog kort, og grill løs

Kogning: For at bibeholde grøntsagernes smag og gode konsistens, skal du være hurtig, når grøntsagerne koges. Faktisk skal grøntsagerne oftest bare blancheres: Lige ned for at kysse vandet og så op igen. På bare 30 sekunder kan du nemlig få smagene mere i spil og aromaerne frem - uden at udkoge og ødelægge din grøntsager.
Stegning og grillning: Vil du gerne have umamismagen til at træde mere frem i dine grøntsager? Så skal du i gang med at grille eller stege. Modsat kød, har grøntsager nemlig ikke umamismagen i sig selv. Men det kan de få på grillen ved at skrue op for varmen, karamellisere overfladen og give grøntsagerne plads. Så får grøntsagerne god varme, mere smag og den helt rigtige farve.

Hvad skal du have på lager?

Plantebaserede ingredienser, som du kan bruge hver dag i din nye og mere vegetariske kost, er vigtige at have på lager. Men hvilke?
  • Bønner og linser er din vej til protein og fiber. Du kan bruge alt fra dåsebønner til linser i gryderetter, salater, wraps og som erstatning for kød i retter som blandt andet bønnebøffer eller linsebolognese.
  • Fuldkornsprodukter: Fuldkornspasta, brune ris og quinoa har gode næringsstoffer, som fiber, vitaminer og mineraler, så de giver en god og mættende bund til dine vegetariske retter.
  • Grøntsager i sæson: Grøntsager i sæson har den bedste smag og er nemme at få fat i. De indeholder en bred vifte af vitaminer, mineraler og antioxidanter. Prøv dig frem - inkluder forskellige farver og typer i dine måltider, enten rå, dampede, bagte eller stegte

Danmark VS Grækenland

Hvis danskerne skal blive verdensmestre i at spise plantebaseret, skal vi konkurrere mod Grækenland. Som udgangspunkt er grækere nemlig det folkefærd, der spiser mest vegetarisk - med undtagelse af, når der står skaldyr og kanin på menuen. Så tag mod varmere himmelstrøg og bliv inspireret - eller bestil en måltidskasse med græske opskrifter!
Opskrifter du vil elske!
Opskrifter du vil elske!
Opskrifter du vil elske!

Opskrifter du vil elske!

Få lækre og lette opskrifter og alle dine friske ingredienser leveret til dit dørtrin hver uge

Spar op til 1199 kr.