
Hvordan går det med madspild i Danmark?
Vi smider mindre og mindre ud
Men vi kan stadig gøre det bedre! For tallene viser, at danskerne ER bevidste om, at de skal gøre noget mere for at mindske madspild. Derfor kan du her på siden læse om alternativer til at bekæmpe madspild i hverdagen. Så kan du, dine venner eller din familie måske blive inspireret til at tage kampen mod madspild til nye højder og få tallet endnu mere ned til næste år?


Danskerne går forrest i kampen mod madspild
Er du topmotiveret for at spilde mindre og mindre mad hver dag? Så har du noget tilfælles med mange andre danskere og endda nordmænd.87% af danskerne går i nogen, høj eller meget høj grad op i at mindske madspild. I Norge er det samlede tal 84%. Det giver et samlet billede af en skandinavisk kultur - og især dansk kultur - hvor det er vigtigt for størstedelen at bekæmpe madspild. Du kan se, hvordan tallene præcist fordeler sig, i grafen til højre.
For budgettet og klimaets skyld
77% af os mindsker madspild for at spare penge, mens 67% også gør det for klimaets skyld. Vi mindsker madspild for at komme de stigende priser i forkøbet og for at give et personligt bidrag til klimakampen. Giver madspild også mening for dig i forhold til pengepungen og klimaet? Det kan også være, du er en del af de 9%, der mindsker madspild for også at blive mere kreativ i køkkenet.


Mere orden - mindre madspild
Læg rodet på køl - det spilder mindre
Åbne pålægspakker, halvtomme dressinger og skåle med gårsdagens rester. Hver tredje dansker kender det: kaos i køleskabet. Men ved at få styr på, hvad der er i dit køleskab, kan du bedre holde øje med, at du ikke overskrider udløbsdatoerne - og at din mad ikke går til spilde.
Du kan sætte de fødevarer forrest, som er tættest på at løbe ud, eller placere de madvarer sammen, som minder om hinanden. Så er der ikke noget, der bliver glemt på den bageste hylde.
Med et bedre system over din mad, kan du planlægge dine måltider bedre og anvende ingredienserne, inden de når udløbsdatoen. Så får du brugt maden, inden den bliver dårlig, og samtidig undgår du unødvendige impulskøb, som du alligevel ikke får brugt.

Fem simple tips
HelloFresh lavet lavet fem simple tips, så du skabe et bedre overblik over dine kølevarer, mindske madspild og tage kontrollen tilbage.
- Undgå at placere mælk og æg i køleskabslågen. Lågen er det varmeste sted - opbevar i stedet mindre fordærvelige fødevarer her.
- Opbevar rå fødevarer på nederste hylde, da den koldeste placering i køleskabet er nederste hylde.
- Undgå at blande frugt og grønt i køleskabsskuffen. Frugt udskiller stoffet ethylen, der får grøntsagerne til at blive dårlige hurtigere
- Opbevar rester og løse ingredienser i klare beholdere. Med gennemsigtige beholdere kan du se og bedre huske, hvad du har og ikke har på køl.
- Placér rester og spiseklare madvarer på øverste hylde. Øverst har du det bedste overblik over det madg, du skal have brugt hurtigt - som rester, færdigretter, pålæg og yoghurt
Få flere tips til madlavningen her!.

Sådan bekæmper vi madspild
“Madspild” bliver defineret som dén del af vores affald, der kunne være blevet anvendt til mad til mennesker. Så hvorfor ikke starte der? En stor del af os - hele 63% - bruger madrester i nye retter, så de ikke går til spilde.64% tager et mere grundigt kig på maden og råvarernes holdbarhedsdato, inden de ryger i indkøbskurven.
Og er du en af dem, som planlægger dine madindkøb og måske endda laver en ugentlig madplan? Så er du en del af de 57% danskere, som forsøger at mindske det daglige madspild gennem planlægning.
Vi ved, hvor det går galt
Selvindsigt er et redskab, vi danskere bruger i kampen mod madspild. Vi ved nemlig, hvor det går galt. En af de største kilder til madspild er dårlig planlægning af indkøb - det mener i hvert fald 33% af de adspurgte. Måske du er enig? Enhver, der har prøvet at handle ind på tom mave og derved handle for meget ind, ved, at det er en direkte vej til mad i skraldespanden. Det kan også være, du har handlet forkerte råvarer ind, fordi du ikke var sikker på, hvad du skulle bruge. Og så ender de også tit i skraldespanden.
Har du prøvet at finde en blød agurk nederst i køleskabsskuffen? En halvspist salsa, som du havde glemt allerbagerst? Eller måske er det sket mere end én gang, at mælken kommer tyk og klumpet ud af kartonen? Det er tilfældet for flere af de adspurgte, og 19% af dem mener også, at “mad glemt i køleskabet” er en direkte kilde til madspild.

3 gode råd
39% af de adspurgte danskere mener, at vi hverken er bedre eller dårligere end vores skandinaviske naboer til at bekæmpe madspild.Men vi kan altid blive bedre. Læs vores tre råd til mindre madspild i hverdagen.1. Brun kan bruges: Er bananen blevet mørkere? Eller er æblet stødt og melet? Så skal du ikke smide det ud. Bananer bliver brune af at ligge i køleskabet, selvom de er friske indeni. Og æbler, der har ligget længe, kan stadig bruges i for eksempel juice eller tærter.
2. Lodden og stadig lækker: Selvom champignonen har fået hvid pels omkring roden, skal du ikke smide den ud - det er nemlig ikke skimmelsvamp. Og har den faste ost fået en mugplet? Skær den væk, og så er osten så god som ny.
3. Slatter der batter: Er der lidt kaffe tilbage i kanden eller en smule vin i flasken? Så lad være med at hælde det ud i vasken. I stedet kan du fryse væsken ned i isterningebakker. Her kan du bruge kaffeisterningen i din hjemmelavede iskaffe, mens vinen er perfekt i risotto eller rødvinssovs.

Bliv inspireret til at mindske dit eget madspild
43% mener, at de kan gøre endnu mere for at mindske madspild - men mange ved ikke hvordan. Faktisk er det 24%, som slet ikke får nogen form for inspiration til måder at bekæmpe madspild på. Men det kan HelloFresh hjælpe med!Hos os kan du finde spændende opskrifter, så du kan få brugt dine madvarer på nye måder. Og så sender vi altid kun de præcise mængder af ingredienser med vores måltidskasser, så du aldrig har mad tilovers. Sådan gør vi det nemt, nyt og bekvemt at bekæmpe madspild!
