HelloFreshIconChevronRightSmallMaltidskasserIconChevronRightSmallDanskernes Madvaner

Undersøgelse afslører danske madvaner

Spiser du i sengen? Bruger du mobilen til at undersøge, hvor din mad kommer fra? Og snakker dine børn mest om klimaet eller skolen, når de spiser aftensmad?
Spiser du i sengen? Bruger du mobilen til at undersøge, hvor din mad kommer fra? Og snakker dine børn mest om klimaet eller skolen, når de spiser aftensmad?

Hos HelloFresh har vi længe været nysgerrige på de forskellige vaner i forbindelse mad

Hvor vi spiser, hvem vi spiser med, hvad vi taler om og meget mere. Derfor har vi lavet en stor undersøgelse på tværs af otte lande på den nordlige halvkugle, hvor vi dykker ned i de forskellige madvaner, som vi hver især har. Du finder resultaterne her.

Mad-fællesskabet

Mad-fællesskabet

I Danmark spiser vi sammen

 • Tabellen viser, hvem vi danskere oftest spiser med i løbet af ugen.
 • De fleste danskere spiser mad med en partner, mens vores næstmest populære mad-makker er vores børn.
 • I gennemsnit spiser kvinder mere med deres venner, end mænd gør.
 • Unge mellem 16 og 24 år er den aldersgruppe, som spiser mest alene, mens de 34-44 årige er dem, som spiser mest med deres børn.
 • Danmark og Sverige er de lande, hvor vi spiser mest sammen, mens Belgien er det land, hvor den største del af de adspurgte spiser alene.

Spiser du sammen med andre?

Så er du ligesom mange andre danskere og skandinavere. Ifølge HelloFresh’ undersøgelse er Danmark nemlig dét land, hvor færrest af de adspurgte spiser alene. Vi elsker at spise med vores partner, vores børn og vores venner - og vi snakker lystigt sammen over middagsbordet, mens vi spiser.

HelloFresh’ undersøgelse viser derfor, at danskerne foretrækker det sociale element, der opstår i forbindelse med aftensmaden. Her kan vi komme ajour med hinandens dagligdag og høre mere om, hvad vi hver især går og tumler med. Vi kan derfor med rette fastslå, at danskerne opbygger og vedligeholder deres familie- og venneforhold over maden.

Mobilfrie middage

Mobilfrie middage

Mobilen er væk, når maden serveres

 • Tabellen viser, hvilke lande der oftest bruger mobilen ved middagsbordet i bestemte situationer.
 • Danmark er et af de lande, hvor flest lægger mobilen væk, når de sætter sig ved middagsbordet.
 • I Danmark foretrækker 50% af de 16-24 årige at bruge mobilen ved bordet, mens de andre aldersgrupper er delvist eller stærkt imod mobilbrug ved middagsbordet.
 • Lidt flere danske kvinder end mænd er imod, at børn bruger mobilen under middagen til at vise videoer eller andet indhold fra sociale medier. Samtidig har midtjyderne mindst imod, at børnene viser klip fra diverse platforme på mobilen, imens de spiser.

Foretrækker du kvalitetstid ved bordet uden skærme?

Det samme gør de fleste andre danskere. Tallene fra HelloFresh’ undersøgelse giver et billede af, at mobiler ved middagsbordet langt fra er acceptabelt rundt om det danske spisebord. Her foretrækker vi at dele madglæden med hinanden uden skærmenes indblanding.

Det samme vil du opleve, hvis du rejser til vores naboland, Sverige. Danmark og Sverige er nemlig de to lande, hvor flest adspurgte er delvist eller stærkt uenige i både at bruge mobilen til at besvare spørgsmål, som opstår under middagen, og vise indhold fra sociale medier under middagen. I Norden foretrækker vi altså skærmfri kvalitetstid, når vi spiser, og vi lægger derfor mobilen væk, når maden bliver serveret.

Over maden går snakken

Over maden går snakken

Aftensmaden er tidspunktet for samtaler

 • Tabellen viser, hvilke samtaleemner danskerne berører under maden - og hvem vi deler dem med.
 • Uanset om vi spiser med en partner, vores børn, venner eller roomies, så snakker vi mest om maden på tallerkenen, venner og familie samt arbejde og skole.
 • Når vi spiser med roomies snakker 28,34% i alt af de adspurgte om gossip. Heraf er 32% kvinder, mens kun 20% er mænd.
 • Danskerne har en lille tendens til at snakke mindre, når de spiser med deres kæreste eller ægtefælle. Her svarer 7,55% procent, at de ikke konverserer særligt med deres partner, når de spiser.
I Danmark giver mad kvalitetstid

I Danmark giver mad kvalitetstid

HelloFresh’ undersøgelse viser, at vi danskerne i forbindelse med aftensmaden snakker med hinanden om vores hverdag. Her er det både arbejde, skole, venner og familie, der bliver vendt. Og når vi spiser med vores nærmeste - partner, børn eller venner - så har vi også tendens til at dele ud af personlige spørgsmål og problemer.

Danskerne bruger aftensmaden til at lytte på hinanden og blive lyttet til, og derfor er danske middagsborde et sted, hvor forskellige relationer bliver styrket. Blandt andet mener over 60% af de adspurgte danskere, at de føler sig mere knyttede til deres børn under middagen.

Vil du gerne vil knytte dig mere til dine nærmeste eller skabe overskud i hverdagen til vigtige samtaleemner? Så kan du prøve HelloFresh’ måltidskasser. Her kan både venner og familie være med til den lette madlavning, som skaber rum til samtaler - der kan fortsætte over middagsbordet. Og mangler I noget at snakke om? Så kan I altid stille skarpt på maden - op til 44% af os snakker nemlig om maden på tallerkenen, imens vi spiser den.

FAQ

Hvad spiser danskerne mest af?

Ifølge undersøgelser fra blandt andet Landbrug & Fødevarer spiser danskerne allermest rugbrød. På andenpladsen kommer kylling, grøntsager og salat. HelloFresh har hertil undersøgt, hvor danskerne foretrækker at spise maden henne – og med hvem. Det kan du læse mere om her på siden.
HelloFresh Logo

Nemme madideer til hverdagen

Ulvetime, studieforberedelse, overarbejde og trafikpropper. Har du også prøvet, at hverdagen er kommet i vejen for overskuddet til at lave god mad? Læs HelloFresh’ madideer, der tager bare 25 minutter at lave - så kan du kickstarte lysten til at lave lækker aftensmad i hverdagen.
Ulvetime, studieforberedelse, overarbejde og trafikpropper. Har du også prøvet, at hverdagen er kommet i vejen for overskuddet til at lave god mad? Læs HelloFresh’ madideer, der tager bare 25 minutter at lave - så kan du kickstarte lysten til at lave lækker aftensmad i hverdagen.