HelloFresh
Opskrifter
Sommeropskrifter

Det internationale køkken

Se vores opskrifter med velsmagende ingredienser

Din idérige bærguide til sommer: Sådan bærer du dig ad

75 procent af danskerne tager på bærjagt om sommeren. Men hver femte ved ikke, hvad de skal bruge bærrene til efter. Mangler du også inspiration til, hvordan du bærer dig ad? Så guider HelloFresh dig. Her er inspiration til diverse opskrifter. Læs med!

Den nye sommeraktivitet: Bærplukning

Hele 75 % af danskerne tager ud og plukker bær. Fra markernes søde jordbær til de friske ribs, som findes i mange haver. Nogle bruger bærjagten til at komme ud i naturen og nyde sommervejret, mens andre gør det for at spare penge.
Uanset årsagen er bærplukning blevet en ganske populær sommeraktivitet, som størstedelen af danskerne kaster sig ud i. Men hver femte, der kommer hjem med kurven fuld af bær, mangler inspiration til, hvordan bærrene kan bruges i madlavningen.
Er du med på bærmoden, men mangler du også inspiration? Så læs vores guide til, hvordan du bærer dig bedst ad med den nye, danske sommeraktivitet: Bærjagt og efterfølgende tilberedning!

Der er ingen grænser med bær

Gele, kage, grød, likør, is, kompot og smoothie. Der er nærmest ingen grænser, når det handler om, hvad du kan bruge dine nyplukkede bær til. Men nogle gange kan det være svært at kickstarte inspirationen. Læs med herunder, når HelloFresh guider dig til brugen af tre populære danske bær: jordbær, hindbær og solbær.

Tænk ud af boksen med jordbær

En god jagt på marken kan give dig en bugnende kurv fyldt med jordbær. En fangst med søde smage og ikke mindst den helt særlige duft, som nærmest øjeblikkeligt sidestilles med den danske sommer. Nu kunne du jo gå hjem og lave jordbær med fløde - men skal vi ikke finde på noget mere kreativt?

Jordbær til det salte køkken

Jordbær er en sød frugt, så det ville være nærliggende at kigge i det søde køkken. Men lad os vende det om og starte i det sundere hjørne. Du kan blandt andet starte dagen med en frisk jordbærsmoothie eller med jordbærdrys på din chiagrød og yoghurt.
Senere på dagen er jordbær også fantastisk i salater. Især sammen med syrlige elementer som feta og krydrede tilføjelser som basilikum, vil de nyplukkede jordbær gøre sig godt. Ligeledes i friske forårsruller eller som forfriskende element i dine madpandekager. Og hvis du har mod på det, kan du også marinere jordbærrene med søde ingredienser som vanilje.

Jordbær til det søde tand

Jordbær er og bliver perfekt som et sødt element i maden - og især i søde retter. Du kan spise jordbærrene, som de er eller samme med frisk mynte, men du kan også bruge dem i diverse desserter - især hvis jordbærrene er et par dage gamle.
Bland dem i den søde suppe sammen med rabarber, spis dem med grillede bananer, brug dem som topping på kager, eller bland dem med makroner i din trifli. Du kan også lave jordbær til is, marmelade, saft og sirup. Mulighederne er mange!

Brug hindbærene bedst

Mange har hindbær i haven, men du kan også finde det søde, røde og friske bær i løvskove og endda i grøftekanter. Hindbær kan findes mange steder, ligesom det kan bruges mange steder!

Kombiner hindbærene med salt

Kan du heller ikke rigtig tænke på andet end trifli og marmelade, når du skal lave mad med hindbær? Så er det godt, du læser med. For hindbær kan bruges til meget andet. For eksempelvis smager hindbær himmelsk, hvis du kombinerer dem med et salt element: Servér friske hindbær sammen med tunge bøffer - det giver en rigtig god balance.
Du kan også bruge hindbær som en forret sammen med en fast ost og grillet courgette, eller andre grillede grøntsager. Det giver et særligt boost. Ligesom hindbær tilføjer også et syrligt indspark til diverse salater.
Og så kan du også altid starte dagen med en hindbærsmoothie eller en vand med hindbær, lime og mynte. Så er vitaminerne på plads!

Drik dine hindbær i søde retter

Hindbærrene er en af de mindre vandede bær. Så du vil få en mere fast konsistens, når du arbejder med bærret. Det er blandt andet ideelt til kompot, gele eller som faste elementer i kager eller tærter.
Men hindbær kan alligevel nemt laves om til flydende form! Prøv for eksempel at lave din egen hindbærbrus med danskvand og ribs. Eller hvad med at bruge bærrene som element i cocktails? Her kan du blande og blende bærrene med bobler eller bruge dem som pynt på diverse velkomstdrinks. Hindbær giver nemlig den perfekte smag til et væld af søde drikke.

Glem ikke solbær

I skyggen fra alle de andre bær finder du solbær. Både fordi solbær tit er et overset bær, men også fordi at solbær rent faktisk vokser i skyggen. Næste gang du er på bærjagt, skal du derfor se ekstra godt efter i skyggen fra større træer. Her kan du finde solbær, der kan bruges til diverse retter, og som endda er særligt rig på C-vitaminer og antioxidanter.

Solbær og salte retter

Den stærke og syrlige smag fra solbær er perfekt til at lave glace, vinagrette og kompot, der kan bruges til salte retter. Du kan også stege solbær med mørbrad, buk eller andet kød. Og hvis du vil eksperimentere med bæret, kan du også komme det i saltlage i et patentglas, så bærene giver et endnu større modspil til blandt andet fed fisk.
Du kan også bruge solbær som en syrligt twists i salater eller give din smoothie et løft. Solbær er nemlig generelt godt til det salte køkken med sin syrlige smag og gode tekstur.

Søde solbær lagt på is

De vilde solbær har en mørk og kraftig smag, som du vil kunne få ekstra frem i søde retter. Du kan for eksempel koge solbær til saft og marmelade eller råsylte dem, så smagen træder endnu mere frem.
Solbær er også fantastisk at bruge i kager og desserter som et syrligt element. Derudover bør du gøre dig selv den tjeneste at lægge solbærrene på is - bogstavelig talt. De er nemlig både skønne som hele bær i hjemmelavet pind-is, som puré i vaniljeis og som hjemmelavet solbærflødeis.

Bærguide

Dét kan du bruge alle dine bær til

Tre opskrifter til alle bær

Noget er godt til jordbær, mens andet er godt til solbær. Men der er også nogle universelle opskrifter, du kan bruge alle dine nyplukkede bær til!
  1. Marmelade. Du kan koge de fleste bær ind til marmelade, som kan bruges på brød, kager og sammen med kød.
  2. Topping. Du kan bruge alle bær, du finder, som topping på både is og kager samt ovenpå salater og i vand.
  3. Bærfool. Du kan nemt lave den danske dessert bærfool med, hvad end du har plukket af bær. Mos dem bare med sukker, og bland dem med fløde.

Få svar på dine spørgsmål om bær

Kan man bruge alle danske bær i mad?

Nej, du kan ikke bruge eller spise alle danske bær. Inden du spiser bær, du selv har plukket, bør du altid orientere dig på Fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor der er en liste over de spiselige planter og blomster i Danmark.

Hvad er den bedste opskrift med bær?

Der er mange gode opskrifter med bær. Nogle af de mest populære opskrifter er kager og muffins med bær i dejen og salater med bær som en af ingredienserne.

Er det sundt at spise bær?

Ja, bær kan være gode og sunde for dit immunforsvar og for kroppens energi. Næsten alle bær indeholder nemlig vitaminer og mineraler - blandt andet C-vitamin, E-vitamin og kalium. Men hvor sunde bærene er at spise, kommer an på, hvordan du tilbereder og serverer dem.

Glæd dig hver dag!

+4

Opskrifter du vil elske!
Opskrifter du vil elske!
Opskrifter du vil elske!

Opskrifter du vil elske!

Få lækre og lette opskrifter og alle dine friske ingredienser leveret til dit dørtrin hver uge

Spar op til 1199 kr.