Sådan bliver du mester i vegetarisk mad

Vegetarisk mad er sprødt, smagfuldt, gyldent og saftig, og det kan nemt få tænderne til at løbe i vand - hvis det er sammensat rigtig. Så læs med her, og find inspiration til de bedste vegetariske kombinationer og opskrifter.

5 tips til velsmagende vegetarmad

Er du ny i det vegetariske køkken, og har du brug for en god start? Eller vil du bare gerne tage den vegetariske madlavning til det næste, højere niveau? Så læs vores 5 simple tips, der kan gøre vegetarmaden mere smagfuld og tilfredsstillende.

  1. Gulerødder er guld

Gulerødder er den usynlige grøntsagshelt i mange vegetarretter. Den orange køkkenurt indeholder nemlig en sød smag på grund af terpenoider og sukker, som er god til at give andre råvarer modspil og kant.

Derudover er gulerødder også essentiel, hvis du prøver at skære ned på kødet - deres søde smag og bastante konsistens kan nemlig erstatte animalske produkter i mange retter.

  1. Måneden skal matches

Årstiderne skifter - og det samme bør dine grøntsager og frugter gøre, hvis du gerne vil have det maksimale ud af deres smag. Brug derfor som hovedregel kun grøntsager og frugter, som kan høstes og derved er i sæson. Det er nemlig de mest smagfulde af slagsen.

Om sommeren er det for eksempel majs, ærter og ananas, mens det i de kolde måneder er kartofler, løg, spirer og rødbeder, der giver god smag til maden.

  1. Gulerødder er guld

Gulerødder er den usynlige grøntsagshelt i mange vegetarretter. Den orange køkkenurt indeholder nemlig en sød smag på grund af terpenoider og sukker, som er god til at give andre råvarer modspil og kant.

Derudover er gulerødder også essentiel, hvis du prøver at skære ned på kødet - deres søde smag og bastante konsistens kan nemlig erstatte animalske produkter i mange retter.

  1. Måneden skal matches

Årstiderne skifter - og det samme bør dine grøntsager og frugter gøre, hvis du gerne vil have det maksimale ud af deres smag. Brug derfor som hovedregel kun grøntsager og frugter, som kan høstes og derved er i sæson. Det er nemlig de mest smagfulde af slagsen.

Om sommeren er det for eksempel majs, ærter og ananas, mens det i de kolde måneder er kartofler, løg, spirer og rødbeder, der giver god smag til maden.

  1. Udforsk umami

‘Umami’ er navnet på den femte grundsmag, som sammen med surt, sødt, salt og bittert giver den perfekte og mest tilfredsstillende smagskombination. Vil du derfor kokkerere en velsmagende vegetarret, er grundsmagen alfa og omega.

Umami smager af aminosyren ‘glutamat’, og du finder den blandt andet i friske kartofler, søde tomater, sprøde valnødder, tørrede svampe og mange andre plantebaserede råvarer, saucer og - ikke mindst - fermenteringer.

  1. Kræs om konsistenserne

Plantebaserede råvarer kan give et væld af indtryk og muligheder - blot ved at variere konsistenserne. Bland derfor forskellige konsistenser i dine vegetarretter for at tilfredsstille dine smagsløg bedst.

For at få et godt smagsindtryk, er det først og fremmest vigtigt at kombinere det sprøde med det bløde - som eksempelvis hårde croutoner med lind mos, knasende agurk med cremet avocado eller dampede grøntsager med råsyltede råvarer.

  1. Udforsk umami

‘Umami’ er navnet på den femte grundsmag, som sammen med surt, sødt, salt og bittert giver den perfekte og mest tilfredsstillende smagskombination. Vil du derfor kokkerere en velsmagende vegetarret, er grundsmagen alfa og omega.

Umami smager af aminosyren ‘glutamat’, og du finder den blandt andet i friske kartofler, søde tomater, sprøde valnødder, tørrede svampe og mange andre plantebaserede råvarer, saucer og - ikke mindst - fermenteringer.

  1. Kræs om konsistenserne

Plantebaserede råvarer kan give et væld af indtryk og muligheder - blot ved at variere konsistenserne. Bland derfor forskellige konsistenser i dine vegetarretter for at tilfredsstille dine smagsløg bedst.

For at få et godt smagsindtryk, er det først og fremmest vigtigt at kombinere det sprøde med det bløde - som eksempelvis hårde croutoner med lind mos, knasende agurk med cremet avocado eller dampede grøntsager med råsyltede råvarer.

  1. Test tilberedningen

Tilberedningen af både grøntsager og frugter er vigtig for slutresultatet af din vegetarret. Dog kræver det øvelse at give grøntsager den rigtige tilberedning - og heldigvis kan det være en både sjov, spændende og lærerig proces at teste de forskellige tilberedningsmetoder af. Der findes nemlig mange inden for vegetarisk mad.

Blandt andet vil du finde ud af, at langtidsstegte tomater smager af mere, at råkost bliver endnu bedre med olivenolie, og at ovnbagte retter holder ekstra godt på vitaminerne. Prøv dig frem, og gør dine egne opdagelser.

Mad i alle regnbuens farver

Har du nogensinde tænkt over farven på de frugter og grøntsager, som du bruger i madlavningen? Hvis ikke, så er det på høje tid.

Alle frugter og grøntsager har nemlig en karakteristisk farve, der vidner om deres indhold af både vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Ved derfor at være opmærksom på din mads farver, kan du få lige de vitaminer, mineraler og plantenæringsstoffer, som du har brug for.

  • Røde frugter og grøntsager, som for eksempel tomater, peberfrugter, jordbær og granatæbler, indeholder plantepigmentet lycopen og betacaroten, som kan styrke immunforsvaret og løfte energien.
  • Grønne frugter og grøntsager indeholder en del antioxidanter, der kan modvirke infektioner og bekæmpe hævelse, smerte, ømhed og andre inflammationer. De grønne grøntsager kan være både grønkål, bønner og spinat, mens frugter tæller alt fra æbler og kiwi til avocado og krydderurter.
  • Blå og lilla frugter samt grøntsager, som blandt andet brombær, vindruer, blommer, auberginer og rødløg, får deres flotte farve fra antioxidanter og forskellige antocyaniner - hvilket kan virke antiinflammatorisk og give dig god beskyttelse mod diverse småsygdomme i hverdagen.
  • Gule og orange farver i frugt og grønt kommer fra forskellige carotenoider og betakarotin, der er med til at vedligeholde blandt andet synet, huden, og hvor modstandsdygtige vi er overfor sygdomme. Prøv derfor at inkludere både bananer, citrusfrugter, mango, majs, græskar og mange andre gyldne planter i din kost.
  • Hvide og farveløse grøntsager, som eksempelvis blomkål, champignon og pastinak, indeholder både stoffet allicin og en del plantenæringsstoffer. De farveløse grøntsager er derfor gode at putte i maden, da de kan styrke kredsløbet og modvirke diverse bakterier.

  1. Test tilberedningen

Tilberedningen af både grøntsager og frugter er vigtig for slutresultatet af din vegetarret. Dog kræver det øvelse at give grøntsager den rigtige tilberedning - og heldigvis kan det være en både sjov, spændende og lærerig proces at teste de forskellige tilberedningsmetoder af. Der findes nemlig mange inden for vegetarisk mad.

Blandt andet vil du finde ud af, at langtidsstegte tomater smager af mere, at råkost bliver endnu bedre med olivenolie, og at ovnbagte retter holder ekstra godt på vitaminerne. Prøv dig frem, og gør dine egne opdagelser.

Mad i alle regnbuens farver

Har du nogensinde tænkt over farven på de frugter og grøntsager, som du bruger i madlavningen? Hvis ikke, så er det på høje tid.

Alle frugter og grøntsager har nemlig en karakteristisk farve, der vidner om deres indhold af både vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Ved derfor at være opmærksom på din mads farver, kan du få lige de vitaminer, mineraler og plantenæringsstoffer, som du har brug for.

  • Røde frugter og grøntsager, som for eksempel tomater, peberfrugter, jordbær og granatæbler, indeholder plantepigmentet lycopen og betacaroten, som kan styrke immunforsvaret og løfte energien.
  • Grønne frugter og grøntsager indeholder en del antioxidanter, der kan modvirke infektioner og bekæmpe hævelse, smerte, ømhed og andre inflammationer. De grønne grøntsager kan være både grønkål, bønner og spinat, mens frugter tæller alt fra æbler og kiwi til avocado og krydderurter.
  • Blå og lilla frugter samt grøntsager, som blandt andet brombær, vindruer, blommer, auberginer og rødløg, får deres flotte farve fra antioxidanter og forskellige antocyaniner - hvilket kan virke antiinflammatorisk og give dig god beskyttelse mod diverse småsygdomme i hverdagen.
  • Gule og orange farver i frugt og grønt kommer fra forskellige carotenoider og betakarotin, der er med til at vedligeholde blandt andet synet, huden, og hvor modstandsdygtige vi er overfor sygdomme. Prøv derfor at inkludere både bananer, citrusfrugter, mango, majs, græskar og mange andre gyldne planter i din kost.
  • Hvide og farveløse grøntsager, som eksempelvis blomkål, champignon og pastinak, indeholder både stoffet allicin og en del plantenæringsstoffer. De farveløse grøntsager er derfor gode at putte i maden, da de kan styrke kredsløbet og modvirke diverse bakterier.

Sådan kommer den bedste smag frem

For at få den bedste smag frem, når du nyder dine vegetariske retter, er det godt at være bevidst om, hvilke slags råvarer du indtager. Blandt andet er økologisk frugt og grønt frit for sprøjtegiftrester - og det samme gælder de fleste danske grøntsager og frugter.

Netop derfor bruger HelloFresh kun lokale og friske råvarer i sæson. Det giver en smag, der er i højsædet, og en miljøpåvirkning der er minimal. Derudover er al den frugt og grønt, som HelloFresh anvender i måltidskasserne, fra Klasse I og samtidig GLOBALG.A.P-certificeret. Sådan sørger vi nemlig for at give dig den bedste smag i munden - i mere end én forstand.

Kast dig ud i vegetariske opskrifter med HelloFresh

Find dine favoritter

Vegetariske retter er langt fra begrænsede til iceberg, gulerødder og agurker. Du kan nemlig både opleve knasende bidder, krydrede retter og eksotiske dufte, når du bevæger dig ind i den vegetariske verden af madopskrifter.

Hos HelloFresh vil vi gerne indvie dig i de plantebaserede opskrifter på bedste og nemmeste vis. Derfor har vi samlet et væld af opskrifter på vegetarisk mad, der både tager dig med til andre himmelstrøg, byder på nye smagssammensætninger og viser dig danske klassikere med vegetariske twists. Find derfor dine favoritter blandt vores vegetariske opskrifter herunder - så bliver du hurtigt en mester i det vegetariske køkken.

Sådan kommer den bedste smag frem

For at få den bedste smag frem, når du nyder dine vegetariske retter, er det godt at være bevidst om, hvilke slags råvarer du indtager. Blandt andet er økologisk frugt og grønt frit for sprøjtegiftrester - og det samme gælder de fleste danske grøntsager og frugter.

Netop derfor bruger HelloFresh kun lokale og friske råvarer i sæson. Det giver en smag, der er i højsædet, og en miljøpåvirkning der er minimal. Derudover er al den frugt og grønt, som HelloFresh anvender i måltidskasserne, fra Klasse I og samtidig GLOBALG.A.P-certificeret. Sådan sørger vi nemlig for at give dig den bedste smag i munden - i mere end én forstand.

Kast dig ud i vegetariske opskrifter med HelloFresh

Find dine favoritter

Vegetariske retter er langt fra begrænsede til iceberg, gulerødder og agurker. Du kan nemlig både opleve knasende bidder, krydrede retter og eksotiske dufte, når du bevæger dig ind i den vegetariske verden af madopskrifter.

Hos HelloFresh vil vi gerne indvie dig i de plantebaserede opskrifter på bedste og nemmeste vis. Derfor har vi samlet et væld af opskrifter på vegetarisk mad, der både tager dig med til andre himmelstrøg, byder på nye smagssammensætninger og viser dig danske klassikere med vegetariske twists. Find derfor dine favoritter blandt vores vegetariske opskrifter herunder - så bliver du hurtigt en mester i det vegetariske køkken.

Med HelloFresh kan du hurtigt blive en vegetarisk vinder i hverdagen.

Vegetariske pirogger

med kidneybønner & radisesalat

Vegetarragu

med tortiglietti, plantefars & ricotta

Danskerne er vilde med vegetarisk

Hurra for vegetar

Flere og flere danskere begynder at inkorporere vegetarisk mad i deres ugentlige madplan både på grund af de spændende smage og de mange sundhedsmæssige samt miljømæssige fordele. Faktisk er procentdelen næsten fordoblet de seneste år i forhold til hvor mange danskere, der har mindst én kødfri dag om ugen: I 2010 var det 17% af danskerne, mens procentdelen nu ligger på over 30%.

Vegetarisk er derfor populært - ikke mindst fordi, at der er mange måder at spise vegetarisk på. Nogle gør det altid og stringent, andre spiser det sammen med fisk, mens en helt tredje grupper holder et par kødfrie dage om ugen. Uanset hvordan og hvor ofte du foretrækker at spise vegetarisk, så kan du finde et væld af opskrifter hos HelloFresh, der gør det nemt at få veganske retter ind i den ugentlige madplan og blive endnu mere bidt af den plantebaserede mad.

Hver dag spiser over 140.000 danskere vegetarisk mad

  1. Lasagne (4450)
  2. Pizza (950)
  3. Julemad (840)
  4. Frikadeller (820)
  5. Pasta (620)
  6. Tærte (420)
  7. Bolognese (380)
  8. Bøf (330)
  9. Wraps (240)
  10. Quesadillas (240)
  11. Pirogger (240)
  12. Pandekager (240)
  13. Wok (230)
  14. Suppe (220)
  15. Tapas (190)
  16. Risotto (180)
  17. Sandwich (150)
  18. Gryderet (100)
  19. Forårsruller (100)
  20. Pastasalat (90)

Hurra for vegetar

Flere og flere danskere begynder at inkorporere vegetarisk mad i deres ugentlige madplan både på grund af de spændende smage og de mange sundhedsmæssige samt miljømæssige fordele. Faktisk er procentdelen næsten fordoblet de seneste år i forhold til hvor mange danskere, der har mindst én kødfri dag om ugen: I 2010 var det 17% af danskerne, mens procentdelen nu ligger på over 30%.

Vegetarisk er derfor populært - ikke mindst fordi, at der er mange måder at spise vegetarisk på. Nogle gør det altid og stringent, andre spiser det sammen med fisk, mens en helt tredje grupper holder et par kødfrie dage om ugen. Uanset hvordan og hvor ofte du foretrækker at spise vegetarisk, så kan du finde et væld af opskrifter hos HelloFresh, der gør det nemt at få veganske retter ind i den ugentlige madplan og blive endnu mere bidt af den plantebaserede mad.

Hver dag spiser over 140.000 danskere vegetarisk mad

Opskrifter du vil elske!

Få lækre og lette opskrifter og alle dine friske ingredienser leveret til dit dørtrin hver uge

Se vores måltidskasser