Reducering af Danmarks madspild i 2021

Reducering af Danmarks madspild i 2021

Uanset om vi ser på mad, tid eller penge, så gør madspild intet godt. HelloFresh har undersøgt Danmarks holdning til madspild og giver dig værdifulde tips til, hvordan du kan gøre 2021 til et år med mindre madspild.

Uanset om vi ser på mad, tid eller penge, så gør madspild intet godt. HelloFresh har undersøgt Danmarks holdning til madspild og giver dig værdifulde tips til, hvordan du kan gøre 2021 til et år med mindre madspild.

Søgninger på 'madsplid' vokser med 50% i januar

Gennemsnitligt søger danskere 4.400 gange på "madspild" på en måned. I januar øges interessen for madspild; søgninger stiger til 6.600 - med 50% - hvilket tyder på, at vi begynder det nye år med et mål om at reducere det madspild, vi producerer.

Vi ønsker at kompensere for det ekstra madspild i julen

  • Måske stiger søgninger på madspild i det nye år fordi danskere forsøger at udligne den mængde af mad, de har smidt ud i julen. Ifølge vores nyeste undersøgelse indrømmer næsten en fjerdedel af os, at vi smider mere mad ud i julen end på noget andet tidspunkt i løbet af året.
  • Imidlertid sagde 35% af de adspurgte, at de ikke havde det godt med det, og yderligere 35% sagde, at de havde det direkte dårligt over det. På grund af skyldfølelse over vores madspild i december starter vi det nye år med at danne nogle nye, positive vaner.

Danmark opbruger deres julerester helt ind i januar

  • Søgeanalyser viser at efter jul, leder vi aktivt efter måder på hvordan vi kan opbruge nogle af vores rest-ingredienser. Søgninger på opskrifter som indeholder stegt flæskesteg, kartofler og grønsager, er højere i januar end det alm. månedlige gennemsnit — og i nogle tilfælde, højere end i december!
  • Kartoffelopskrifter er mest søgt på i den sidste uge af december og ind i den første del af januar mens grønsager virker til at have et længere hyldeliv, med opskriftsøgninger der er populære i de to første uger af januar.

Interesse i at spare penge på madbølger i det nye år

Starten på et nyt år er også tiden hvor Danmark sætter nye økonomiske mål for året frem. En af måderne hvorpå vi forsøger at spare nogle kontanter, er ved at finde måder at bruge mindre penge på den mad vi køber.

Efterspørgslen på pengebesparende madretter stiger med hele 125% i januar

  • Hvor vi i december ikke holder tilbage med at ødsle på vores festlige måltider, fortæller januar en helt anden historie.
  • Søgninger på "billig aftensmad", "mad på budget" og "billigere retter" stiger alle med så meget som 125% i den første måned af året. Dette skyldes sandsynligvis, at danskerne forsøger at spare penge efter en dyr jul samt har sat sig nogle økonomiske nytårsfortsæt.
  • Men mens vi forsøger at spare penge, er vi tilbageholdende med at gå på kompromis med kvaliteten af den mad, vi spiser. Dette er illustreret i stigningen af søgninger på både billig og sund mad.
  • Sundheden er det vigtigste for danskere, især i januar; søgninger efter "sund aftensmad" rammer et svimlende 27.100 - en stigning på 45% i forhold til de 14.800 gennemsnitlige søgninger om måneden.

Vi ønsker også alle at spare på tiden

Vores tid er værdifuld. Da mange af os beslutter at spilde mindre tid i det nye år, planlægger vi her at bruge mindre tid i køkkenet:

Vi leder efter hurtige, sunde måltider i januar

  • Mens de hurtige og nemme opskrifter hitter hele året, så fylder de endnu mere i januar, når vi tager fat på vores nytårsfortsæt.
  • F.eks. stiger søgninger på "nemme retter" med 22% fra et månedligt gennemsnit på 3.600 til 4.400 i januar, mens søgninger på "nemme sunde retter" stiger med 50% til 720.
  • Disse stigninger er endnu mere interessante, når man sammenligner december og januar. Der er 2.400 søgninger efter "nemme retter" og 260 søgninger på "nemme sunde retter" i december. Når man sammenligner med januars efterspørgsel, viser det en måned-til-måned forskel på henholdsvis 83% og 177%.
  • Med mere tid i hverdagen i juleferien tyder det på, at vi bruger meget af tiden i køkkenet, hvor vi udfordrer os selv med mere krævende opskrifter. Så snart normaliteten vender tilbage i det nye år vender vi også fluks tilbage til de tidsbesparende teknikker.
Om dataene:
Undersøgelsesdataene er fra en spørgeundersøgelse af 1000 danskere foretaget af HelloFresh.
Nøgleord søgningsdata er baseret på information fra Google Keyword Planner. Det overordnede månedlige gennemsnit er baseret på søgninger mellem oktober 2019 og november 2020. Januar søgninger er baseret på søgninger udført i januar 2020.

Om HelloFresh:
HelloFresh leverer friske måltidskasser med alt du behøver for at lave lækre middage derhjemme. Med inspiration fra verdenskøkkenet kan du prøve nye opskrifter hver uge, forbedre dine kulinariske evner og spise godt.
© HelloFresh 2021

      HelloFresh kan hjælpe dig med at spare tid, penge og reducere madspild

      Alle vores ingredienser er i præcise mængder, hvilket reducerer mængden af madspild.
      Med priser der starter ved 43,50 kr. per portion og med en forpligtelse til at skaffe de mest friske kvalitetsingredienser, kan du få mest værdi for pengene.
      Lav lækre måltider på så lidt som 25 minutter med praktiske opskrifter og opmålte ingredienser, som gør madlavningen nemmere og hurtigere.

      Prøv det nu!